kirschakos

A kiadó webshopjában már kapható az új regény: VÖRÖS HÓ - https://publioboox.com/hu_HU/voros-ho

" – Igazad van. Ne haragudj! Tényleg beszélgettem valakivel. Mindent hallottál?
– Csak foszlányokat. Miről volt szó?
– Késő van a kérdésekhez, Joshua. Egyértelmű, hogy fáradt vagy. Hosszú alvásra van szükséged.
– Már eléggé felébredtem. Különben is láttam, hogy sántikálsz valamiben.
– Bár ne tetted volna! – sóhajtott a férfi, majd hirtelen mozdulattal átlökte a fiút a korláton.”
(Részlet a regényből)

www.kirschakos.gportal.hu

Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Számláló
Indulás: 2011-02-22
     
A HEGY ÁRNYÉKÁBAN (novella)
A HEGY ÁRNYÉKÁBAN (novella) : ÖTÖDIK FEJEZET

ÖTÖDIK FEJEZET

  2017.11.27. 17:58


Órákkal később, miután nyugovóra tértek, Steve felriadt álmából, ahogy egy kéz erélyesen megrázta a vállát. Hátrafordult, és álmosan pislogó szemei egy alakra szegeződtek, akinek arcvonásait a sötétben nem tudta kivenni. Hirtelen páni félelem fogta el, és felkiáltva a sátor másik végébe vetette magát, ahol szembenézett a férfival, miközben ökölbe szorított kezeit maga elé emelte.

– Steve! Steve! Nyugi, csak én vagyok, Martin! – szólt a síoktató, és előhúzta telefonját, melynek fénye felfedte az arcát.

– Az Isten szerelmére! – sóhajtott Steve, és megkönnyebbülten leeresztette a kezeit. – Ne csinálj ilyet még egyszer!

– Bocsi, de muszáj voltam felkölteni téged – magyarázta Martin, és a háta mögé tekintett a hóesésbe, majd visszafordult a társa felé. – Láttam valakit a közelben ólálkodni. Gondoltam, jobb, ha szólok.

– Biztos vagy benne?

– Teljesen. Éppen kijöttem könnyíteni magamon, mikor észrevettem egy alakot a sátrak felé lopakodni. Rákiáltottam, mire elszaladt, de nem akartam egyedül utána menni.

– Ez mikor történt?

– Alig öt perce.

– Akkor gyerünk! – intett Steve, és felkapta a sapkáját, majd kilépett a sátorból. Csak most vette észre, hogy Martin jégcsákányt tart a kezében.

– Jobb lesz, ha te is hozol egyet – jegyezte meg Martin, és Steve rövid habozás után magához vette a sajátját, aztán mindketten elindultak.

A sötétség és a hóesés ellenére, miután a szemük alkalmazkodott a fényviszonyokhoz, a nyomok jól kivehetőek voltak, és magabiztosan haladtak előre, miközben hegymászáshoz használatos szerszámaikat tettre készen szorították a markukban. Síri csönd uralkodott a környéken, mintha még a szél is halkabban fütyült volna, s a talpuk alatt ropogó hó szinte ágyúdörgésnek hatott a számukra.

– Halványodnak a nyomok, lassan befedi őket a hó – szólt fogcsikorgatva Steve.

Félelme beigazolódott, mikor néhány perc múlva már nem volt mit követniük, és csak tanácstalanul álltak az enyhe emelkedőn. Kissé eltávolodtak egymástól, miközben további nyomok után kutattak.

– Hé, Steve! Van ott valami! – kiáltott Martin nem sokkal később, és egy sziklacsoportra mutatott a közelben, majd habozás nélkül elindult felé.

– Várj, Martin! – szólt utána Steve, és a nyomába eredt, de fiatalabb társa nem hallgatott rá.

Steve nagyokat lépve próbálta utolérni, ám Martin, tekintetét a talajra szegezve, hamarosan beugrott a sziklák mögé, mire az ügyvéd hangosan káromkodott, amiért nem várta meg. Aggódott, hogy a síoktatónak baja esik, és félelme beigazolódni látszott, mivel a következő pillanatban Martin fájdalmasan felüvöltött, aztán teljesen elhallgatott. Steve gyorsított a tempón, igyekezvén legyűrni a mély hó által keltett akadályt, de ekkor rosszul lépett, és megrándult a bal bokája, amitől térdre zuhant. Felszisszent az éles kíntól, mely végigjárta a testét egy másodperc alatt, azonban hamar összeszedte magát, és talpra állt. Sántikálva ment tovább, de mire elérte a sziklákat Martint elnyelte a föld. Egy helyen teljesen feldúlták a havat, lábnyomok fedték egymást, karnyújtásnyi távolságra pedig, mintha egy súlyos testet húzott volna el valaki a helyszíntől.

– Martin! – kiáltott a sötétbe, ám nem kapott választ, és pillantása gyanúsan sötét foltokra esett a hóban, melyek vércseppekre emlékeztették. Önkéntelenül hátrahőkölt, miközben maga elé emelte jégcsákányát. – A rohadt életbe!

Egyedül maradt, ráadásul ismét felerősödött a szél, melynek süvítésétől felállt a szőr a tarkóján. Félelem vert gyökeret a szívében, a sötétség szinte fojtogatta, a pánik kezdett úrrá lenni rajta. Mély levegőt vett, hogy megnyugtassa magát, aztán úgy döntött jobb lesz, ha visszatér a sátrakhoz. Steve kapkodó mozdulatokkal, távolodott a szikláktól, miközben újra és újra hátranézett a vállai fölött, s folyamatosan úgy érezte, mintha valaki figyelné. Léptek alatt ropogó hó hangját hozta felé a szél, de nem tudta meghatározni a zaj forrását, ami csak még nyugtalanabbá tette. Néha úgy tűnt, mintha a háta mögül érkezne, máskor oldalról és elölről, de egyszer sem látott senkit. Tudta, hogy már csak a képzelete űz csúf játékot vele, ám az idegei nehezen viselték a levegőben lógó feszültséget.

A helyzet csak rosszabbodott, mikor visszatérve a sátrakhoz észrevette, hogy valaki felhasogatta az oldalaikat, így a szél és a hó akadálytalanul hatolt be a belsejükbe.

– Nem! Nem! Nem! – hadarta, és kesztyűs kezébe temette az arcát egy pillanatra, majd mély levegőt véve igyekezett megnyugtatni magát. – Szedd össze magad, Steve!

Megannyi gondolat száguldott át az agyán, de egyszerűen nem tudta eldönteni, mitévő legyen, mikor ismét lépteket hallott, melyek mintha egyre közeledtek volna felé. Ezzel együtt kétségbeesése is növekedett, s végül engedett ösztönének, így futásnak eredt, amennyire sajgó bokája és a hó miatt képes volt rá. Vakon botorkált előre, nem tudta, mennyi idő telhetett el, de úgy érezte, hogy órák óta baktat, mígnem hirtelen felfedezett egy barlangot a közelben, ami feketén ásítozott a hó borította hegyoldalban.

Steve mostanra levegőért kapkodott a megerőltetés miatt, ahogy próbált futni ott, ahol nem lehetett, s a tengerszint fölötti magasság könyörtelenül éreztette hatását. Szinte négykézláb mászott be a barlangba, remegő kezeivel előhalászta a telefonját, melynek beépített lámpája elegendő világosságot adott neki, hogy tudjon tájékozódni. A járat nem volt hosszú, hamarosan sziklafal zárta el az útját, de az üreg kellő védelmet nyújtott, miközben odakint vadul süvített a jeges szél. Fáradtan rogyott le a földre, telefonját kikapcsolta, nehogy a fény elárulja jelenlétét, és tekintetét a bejáratra szegezte. Jégcsákánya ott hevert mellette, készenlétben bármilyen eshetőségre.

Lassan telt az idő, és Steve maga sem tudta, mióta gubbasztott az üregben. Szerencsére a hőmérséklet a barlangban fagypont fölött maradt, így a ruházata kellő védelmet nyújtott a számára, ám a kimerültség ellen nem tudott mit tenni. Egyre többször csukódtak le a szemhéjai, és nem sokkal később az álom selymes leple végképp beborította elméjét.

Úgy merült el a sötétségben, akár búvár a tengerben.

 

***

 

Mikor felébredt már hajnalodott, gyér fény szűrődött be a barlangba, és a szemeit kinyitva Martint pillantotta meg, aki néhány méterrel arrébb, vele szemben álldogált, meredten bámulva őt. Kezében jégcsákányt szorongatott, arcán nem látszott érzelem. Steve először csak azt hitte, hogy álmodik, azonban mikor még a sokadik pillantásra sem tűnt el a másik férfi, rájött, hogy a valóságot érzékeli.

– Martin? Azt hittem, hogy...

– Meghaltam? – szólalt meg a síoktató, és halványan elmosolyodott. – Amint látod, teljesen jól vagyok.

– Nem értem – állt talpra nehézkesen Steve, hogy kinyújtóztassa elgémberedett végtagjait. – Hallottalak kiáltani, mintha...

– Ne is foglalkozz vele, Steve! – legyintett Martin.

  Alaposan rám ijesztettél azért. Lehet, hogy téged hallottalak lépkedni a hóban néha? Azt hittem, hogy Peter kezdett el követni, már azt hittem, elkap a szarházi.

– Attól tartok, ő már soha többé nem fog veled találkozni, ahogy Thomas sem.

– Ezt hogy érted? – ráncolta a homlokát Steve, akinek nem kerülte el a figyelmét a Martin hangjában bujkáló furcsa elégedettség.

– Hát nem világos? Thomas és te végig azt hittétek, hogy Peter a tettes, holott valójában tőle szabadultam meg legelőször.

A felismerés villámcsapásként érte az ügyvédet, aki elkerekedett szemekkel nézett a másik férfira. Gyomra görcsbe rándult, amint a félelem ismét szétterjedt az ereiben. Nem értette az egész helyzetet, de végül összeszedve maradék bátorságát megszólalt.

– De hát... miért? Mi ez az egész?

– Igazságszolgáltatás, Steve. Megoldás egy könyörtelen világ törvényhozatalának hibájára, de hívhatod végzetnek is akár.

– Mi a francról beszélsz? – förmedt Martinra Steve, s egy baljós gondolat vert gyökeret az agyában.

– Tekintsd magad szerencsésnek! A többiek nem tudták, miért haltak meg, és most odakint fekszenek elásva a hóban. Ismerős a név: Robert Hargrave? Emlékszel rá, te nyavalyás? – sziszegte Martin, és a dühtől megremegett a hangja.

Még a benti félhomályban is látszódott, hogy Steve arca elfehéredett a név hallatán, és csak tátogott, akár a partra vetett hal.

– Igen..., ismerem – felelt rövid szünet után. – Mindig sejtettem, hogy a múlt egyszer még utolér, de nem gondoltam, hogy ilyen körülmények között fog bekövetkezni.

– Akkor arra is emlékszel, hogy Peterrel és Thomasszal közösen öltétek meg az apámat.

– Hogyan? Ő volt a te...? – suttogta Steve, de az információtól torkán akadtak a szavak.

– Igen, Robert Hargrave volt az apám, a ti üzlettársatok és barátotok. Rajongott a hegymászásért, ugyanakkor tehetséges festőként kereste kenyerét. Közösen nyitottatok neki galériát Peterrel, miután a művészvilág hivatalosan is elismerte a művészetét. Sokan látogatták a galériát, tucatnyi festményt adtatok el, nagy sikernek örvendett a híre. Egészen addig, amíg fel nem gyújtottátok az épületet vele együtt. Jól mondom, Steve? – üvöltött haragjában a fiatalabb férfi, aki alig bírta türtőztetni magát.

– Igen..., így történt – ismerte be az ügyvéd, miközben mélyet sóhajtott.

– Megöltétek, hogy a biztosító fizessen, nehogy elveszítsétek a vagyonotokat, mikor a tőzsdén olyan részvényeket vettetek, melyek egy nem sokkal később csődbe ment társasághoz tartoztak. Ti hárman beszálltatok egy üzletbe, amihez az apámnak semmi köze nem volt, de mégis ő fizetett érte! Kinek az ötlete volt? Hm? A tiéd?

– Nem – ingatta a fejét Steve. – Peteré.

– És természetesen ti szó nélkül belementetek – mordult fel Martin.

– Honnan tudsz te erről egyáltalán?

– Hogy honnan? Az apám a halála előtt írt egy levelet, amiben mesélt róla, hogy csalódott a barátaiban, amiért rá akarták venni, hogy egyezzen bele a galéria felgyújtásába baráti szívességből, hogy kihúzzon titeket a szarból. Sajnos későn kaptam meg az üzenetét, mivel Új-Zélandon tartózkodtam, és csak akkor olvastam el, mikor visszatértem Charmonixba... a temetése után.

– Ezek szerint Mr. Kramer...

– Sosem létezett – fejezte be a mondatot Martin. – Tudtam, hogy két millió Euró elég vonzó lesz a számotokra, hogy eljöjjetek. A kapzsi emberek nem változnak.

– Miért vártál ennyi ideig? – kérdezte Steve, kétségbeesetten próbálva húzni az időt. – Öt év telt el azóta.

– Időre volt szükségem feldolgozni a történteket, valamint utánanéztem a dolgaitoknak, és így már nem volt nehéz összerakni a kirakós darabjait. Vártam türelmesen, mint egy ragadozó, hogy ne keltsek gyanút, de minden egyes nap emlékeztettem magam a történtekre. A fogadalmam úgy táplálta a bosszúvágyam, akár folyó táplál egy tavat. A nap végül elérkezett, Steve. Itt az út vége.

Ezzel Martin megindult az ügyvéd felé, mire Steve felkapta saját jégcsákányát, és védekezőn a feje fölé tartotta.

– Ne tedd ezt, Martin! Te jobb vagy ennél.

– A könyörület régóta kiveszett belőlem, Steve. Ebből nem magyarázod ki magad.

– Az Isten szerelmére! Gondolj a fiamra!

– Ne aggódj! Nem fogja megtudni, hogy az apja gyilkos volt.

– Ha azt hiszed, hogy harc nélkül feladom, akkor nagyon tévedsz! – figyelmeztette Steve, mire Martin megtorpant, és apró mosoly játszott a szája sarkában.

– Nem véletlenül hagytalak utoljára, Steve. Vágytam a kihívásra.

– Akkor mire vársz? – sziszegte az idősebb férfi, majd habozás nélkül a másik férfira rontott.

 

     
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2012.05.16. 16:16
2012.04.27. 03:29
Friss hozzászólások
Még nincs hozzászólás.
     

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!